top of page

Info

voor Cliënten

Wie is klinisch psycholoog?

 

De titel van klinisch psycholoog is in België sinds 1993 bij wet beschermd.

Dit betekent dat een psycholoog aan een aantal voorwaarden dient te voldoen vooraleer hij/zij de titel van psycholoog kan dragen.

Deze voorwaarden zijn:

  • Universitaire opleiding van vijf jaar in de klinisch psychologie

  • In het bezit zijn van een erkenningsnummer bij het beroepsorgaan, nl. de psychologencommissie (www.compsy.be)

Via zijn erkenningsnummer engageert de erkende psycholoog zich tot het naleven van de juridisch verankerde deontologische code voor psychologen

 

Daarnaast is het beroep van klinisch psycholoog sinds 2016 ook erkend als een autonoom gezondheidszorgberoep. Ook de uitoefening van psychotherapie wordt in deze wet beschreven. Sinds mei 2019 is elk klinisch psycholoog tevens verplicht in het bezit te zijn van een visum. Dit visum is de toelating om een gereglementeerd gezondheidszorgberoep uit te mogen oefenen en wordt afgeleverd door de FOD Volksgezondheid.

 

Wat doet een klinisch psycholoog?

 

Een klinische psycholoog gaat op wetenschappelijk onderbouwde wijze na wat de invloed is van je eigen gedrag, je denken of je emoties op je mentale, maar ook je fysieke gezondheid.

 

Klinisch psychologen voeren uiteenlopende taken uit: diagnostisch onderzoek, psychologische begeleiding, psycho-educatie, preventie, etc. Ook hun doelgroepen zijn heel uiteenlopend: kinderen, jongeren of volwassenen, koppels of gezinnen, etc.

 

Klinisch psychologen werken zowel in de brede gezondheidszorg als in de welzijnszorg, zowel in de eerstelijnszorg als in ambulante diensten en semi-residentiële of residentiële instellingen. Veel klinisch psychologen zijn, al of niet deeltijds, als zelfstandige in een eigen of groepspraktijk rechtstreeks toegankelijk voor de burger.

In bepaalde gevallen worden de prestaties van klinisch psychologen terugbetaald door de ziekteverzekering.
Meer info vind je hier.

 

Verschil met andere zorgberoepen

 

Verschil met psychiaters:

Klinisch psychologen werken vaak samen met psychiaters. Een psychiater is een arts die zich na zijn masteropleiding in de geneeskunde specialiseerde in het domein van de psychiatrie. Zij mogen, in tegenstelling tot klinisch psychologen, geneesmiddelen voorschrijven.

 

Verschil met psychotherapeuten:

Artsen , klinisch orthopedagogen, en klinisch psychologen kunnen na hun universitaire basisopleiding nog een bijkomende opleiding/specialisatie in de psychotherapie aanvatten. Er worden 4 grote therapiestromingen erkend:

  • Psychoanalytische en psychodynamische therapie

  • Cognitieve – en gedragstherapie

  • Systeem- en gezinstherapie

  • Humanistische en experiëntiële therapie

Elke stroming heeft een ietwat andere aanpak, en legt andere accenten. Ze hebben daarentegen ook veel gemeenschappelijk. Een diepgaand gesprek tussen cliënt en therapeut vormt de basis. De relatie tussen cliënt en therapeut is vaak doorslaggevend voor het resultaat.

 

Bron: VVKP, BFP, psychologencommissie

Psychologenkring Rivierenland vzw

0785.884.694

BE46 9734 3551 0836

© 2022 by Psychologenkring Rivierenland

Email: psykringrivierenland@gmail.com

  • Facebook
  • Image by Rubaitul Azad
bottom of page